A kezdet…

Nem ismerek olyan embert – nemtől, kortól függetlenül – akinek nem csal mosolyt az arcára egy-egy minivonat zakatolásának látványa. Magyarországon is évente több lehetőség van modellvasút kiállításokat látogatni és ezeken a kiállításokon szinte tülekedni kell, hogy oda férjünk az asztalok mellé. Népszerű hobbi – ugyankkor drága szórakozás is. Főleg, ha teljesen élethű alkotásokat akarunk összeállítani.

Magam is gyerekkorom óta ábrándoztam, hogy egyszer majd építek egy szép kis terepasztalt – egészen 2011. májusáig. Ekkor ugyanis történt valami:

Hamburgban átadták a világ legnagyobb teljesen működő repülőtér-terepasztalát!

Innentől a fókuszom a vasútról átterelődött a közúti forgalomra (a légi forgalom még csak távlati terv). Természetesen végignéztem az összes Knuffingen Repülőtérről szóló Youtube videót. Majd még egyszer! Most már kijegyzetelve a fontosabb információkat.

Közben elkezdtem felfedezni a magyar terepasztalosok világát és kiállításait is. A tavalyi legnagyobbról és az idei elsőről videót is készítettem.

Természetesen ahogyan a valóságban, úgy a mini világban sem lehet elkülöníteni a vasutat a közúttól. Célom az, hogy egy-egy asztalon a vasút-közút aránya az előbbi túlsúlyáról az utóbbira billenjen át.

A kiállításokon kívül természetesen a Netet is túrtam mindenféle hasznos kütyüért. A fentebb említett repülőtér költségvetésénél lényegesen kevesebb áll rendelkezésemre (majd kiteszek egy DONATE-gombot az olvasók adományainak gyűjtésére). Ráadásul a hamburgi modell-repülőtér “H0” (1:87) méretarányával szemben nekem az “N” építési nagyságra (1:160) esett a választásom. Egyrészt ezzel a mérettel azonos nagyságú asztalon jóval nagyobb terület építhető meg, másrészt kihívás is van a dologban: a kisebb járművekbe sokkal nehezebb belepakolni az automatikus irányításhoz szükséges eszközöket: motort, világítást, kormányozható első futóművet, a vezérlésért felelős áramköröket, adó-vevő egységet. Szóval nem lesz egyszerű a feladat…

1 thought on “A kezdet…

  1. Visszajelzés: MiWuLa | modelcarsystem

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.