FALLER Car System kezdőcsomag

A viszonylag hosszúra nyúlt infó-gyűjtést és töprengést tett követte. Májusban beszereztem egy FALLER Car System kezdőcsomagot.

A dobozban egy Mercedes Benz ponyvás teherautó lapult néhány kiegészítővel:

A jármű ponyváját “felhajtva” egy kis motort találunk, amihez egy VARTA akkumulátor szolgáltatja a szükséges energiát (kapacitásáról egy következő bejegyzésben számolok be). Az akkumulátor alatt található egy nyomtatott áramkör, amihez a ki/be kapcsoló és a reed-érzékelő is csatlakozik. Ez utóbbi szükséges ahhoz, hogy a mozgó jármű automatikusan meg tudjon állni a kívánt pozíciókban (később erről is bővebben írok).

A jármű alján, hátul található az a három csatlakozó nyílás, amelybe (eltéveszthetetlenül, azaz bármilyen irányból) a töltőt illeszthetjük.

Ezek mellett a hátsó tengelyen lévő csigakerék figyelhető meg. A kis motorok ugyanis meglehetősen pörgősek tudnak lenni, a nagy fordulatszámot leghatékonyabban csiga-csigakerék hajtással lehet lelassítani.

Előrébb haladva, a jármű menetirány szerinti bal oldalán található a ki/be kapcsoló, jobb oldalon pedig a már említett reed-érzékelő.

A jármű elejéhez érve jutunk el a legérdekesebb részhez: a kormányzott első futóműhöz. A futóművet egy alatta elhelyezkedő réz lemez, pontosabban ezen a lemezen elhelyezett kis mágnes “vezérli”. A mágnes ugyanis az útfelületbe fektetett lágyvas huzalt igyekszik követni, ezáltal elfordítja a réz lapocskát. A lapocska össze van kötve a futóművel, így az első kerekek vele együtt fordulnak. A leírás alapján a működése kissé bonyolultnak tűnhet, ezért egy későbbi bejegyzésem biztosan erről fog szólni – képekkel kiegészítve.

Végül nem marad más hátra, mint a próba. No, de hogyan? Nincs terepasztal, nincs útfelület, nincs lefektetett huzal. Akkor szimulálunk! A kezdőcsomagban 10 méter huzal található. Ebből fél méternyit lecsípve pont egy akkora teljes kört kapunk, ami egy A4 méretű papírlap alá éppen behelyezhető. Motor bekapcs, autó ráhelyez és már indulhat is a próbakör:

És íme az első körök mozgóképen is:

1 thought on “FALLER Car System kezdőcsomag

  1. jordan air nikes

    I believe this is one of the so much important information for me.
    And i am glad reading your article. However should observation on few common issues, The web site taste is great,
    the articles is actually great : D. Excellent process, cheers

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s