Arduino

Ezt a bejegyzést egy kicsit későbbre szántam, de annyira tetszik a technológia, ráadásul friss sikerélményem is van, ezért előbbre hoztam egy picit.

Szóval Arduino. Ha röviden akarnék válaszolni a “Mi ez?!” kérdésre, azt válaszolnám, Wikipedia!

Ha bele kívánnék menni a részletekbe, azt mondanám, Arduino.cc! Mivel itt inkább angol nyelven lehet elolvasni a technikai paramétereket, a nyelvet nem beszélőknek inkább javasolnék egy másik blog oldalt, ahol eléggé kivesézik – magyarul! – a technológia előnyeit.

Végül ajánlanék egy 15 perces TED-előadást, amiben ugyan angolul beszél az előadó, de magyar felirattal is meg lehet tekinteni.

Most, hogy már mindent tudunk a nyílt forráskódú mikrokontrollerekről, lássuk, az én projektemhez miért is lesz hasznos egy ilyen kis kütyü:

Az utcán szaladgáló járműveket irányítani kell. Most nem a vezérlésükre gondolok, az egy másik, bonyolultabb téma, mert pici helyre – amilyen például egy 1:160-as méretarányú jármű – nagyon nehéz bármiféle vezérlést begyömöszölni (de tervbe van véve!). Viszont a járműveken kívül is el kell helyezni jó néhány elektronikai elemet, amellyel többek között:

  • megállapíthatjuk a jármű helyzetét (vagy az útvonalának bizonyos szakaszát)
  • megállíthatjuk a járművet egy bizonyos ponton (buszmegálló, kereszteződés, parkoló, közlekedési lámpa)
  • ha már itt tartunk, szabályozhatjuk a közlekedési lámpák fényeit
  • sorompókat nyithatunk/zárhatunk
  • meghatározhatjuk, melyik sávban haladjon, hol forduljon el a jármű

Elektronikai szakember legyen a talpán, aki a fentieket összehangoltan elő tudja állítani néhány kapcsoló, relé és más elektronikai elem összekapcsolásával. Mivel gépészmérnök végzettséggel rendelkezem, én inkább a mechanikai elemek között mozgok otthonosan, de természetesen a XXI. század második évtizedében már elengedhetetlen a számítógéppel támogatott megoldások használata, a programozáshoz is érteni kell egy keveset. Nos, ez a kevés éppen elég ahhoz, hogy a fent bemutatott Arduino-hoz néhány soros programokat írjunk. Szerencsére – ha az Arduino telepítőjében található oktató programok kevésnek bizonyulnának – tele van az internet jobbnál-jobb példaprogramokkal, amiket áttanulmányozva, egy-két sort átmásolva percek alatt előállíthatjuk a számunkra szükséges programokat. A következő videón életem negyedik Arduino-programjának eredménye látható (az első három is tegnap készült, de ennél lényegesen egyszerűbbek voltak).

Ez ismét csak egy tesztkörnyezet, mint már megszokhattátok. 🙂 De lassan minden összeáll ahhoz, hogy elinduljon a valódi terepasztal megépítése!

1 thought on “Arduino

  1. Visszajelzés: Egy év összefoglalója | modelcarsystem

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.