Pakkot kaptam!

Az Internet korában már elég sok dolgot be lehet szerezni. Egy ismerősöm szerint nincs értelme gondolkozni valami új dolgon, mert mire kitalálod, Kínából féláron be tudod szerezni. Nem jár messze az igazságtól…

Van egy amerikai-holland cég: Shapeways (biztosan van kínai is, nekem őket ajánlották és egyelőre nem keresgéltem tovább). Nyomtatással foglalkoznak, mégpedig nem is akármilyennel: 3 dimenzióssal! Filozófiájuk kb. úgy szólhat, hogy: Tervezd meg, töltsd fel, várd a postást!

Én is kipróbáltam:

Terveztem néhány pici alkatrészt. Először a már egy korábbi bejegyzésemben említett Draftsight -ot hívtam segítségül. Rá kellett azonban jönnöm, hogy ezzel a szoftverrel – legalábbis az én jelenlegi tudásom szerint – nem lehet 3D-ben tervezni.

A következő – rossz – választásom a Google Earth -höz is használható Sketchup szoftverre esett. A szoftver maga jó, de a milliméteres méreteket nem igazán kedveli. Nem a mértékegységgel van gond, hanem a milliméteres (és az alatti) méretekkel. Éppen ezért először 1:1 méretarányban terveztem, majd a kész modellt lekicsinyítettem 1:160-ra. A módszer jónak is tűnt, de elég macerásnak éreztem a szoftver kezelését. Nem volt következetes a síkidomok felületté alakítása, valamint a testek áthatásának kezelése.

Ezért tovább keresgéltem a Neten és rátaláltam a Blender nevű 3D-s szoftverre. Ennek a nyílt szabványú programnak a tanító videói már sokkal emészthetőbbek voltak számomra (lehet találni magyar nyelvű oktató videókat is!).

Még mielőtt a Sketchup-rajongók a torkomnak esnének, valószínűleg az a szoftver is tökéletesen alkalmas lett volna az igényeimnek, ha egy kicsit több időt töltök el a társaságában. Sőt! Ha fordított sorrendben kezdem használni a két 3D-s programot, lehet, a Sketchup tetszik meg jobban.

A lényeg, hogy elkészültek a 3D-s modellek, amelyeket tesztelés-képpen elküldtem a Shapeways -nek. A rendeléskor azért átpörgettem az adatbázisukat N-es méretarányra keresve és találtam néhány számomra érdekes járművet. “Egyszer élünk!” Legalább megnézek néhány anyagminőséget. A 3D-nyomtatási technológia ugyanis már nem csak a gyerekcipőt nőtte ki, igencsak benne van a tinédzser korban. A felhasználható (nyomtatható) anyagok száma is hétről-hétre bővül.

A sors (és kezdeti tudatlanságom) úgy hozta, hogy mindegyik saját tervezésű alakzatomban volt egy-két pici hiba, ami miatt azokat nem lehetett kinyomtatni (ekkor még csak a Sketchup-ot használtam). Az 1:160-as méretarány kompromisszumokra nevel. Például egy közlekedési lámpa oszlopát (egyelőre) képtelenség teljesen arányosan elkészíteni, ha a későbbiekben még működésre is szeretnénk bírni. Bármennyire próbáltam csalni a falvastagságokkal, észrevették. 🙂 A közlekedési lámpa története így több felvonásos lett (lásd hamarosan következő bejegyzésemet).

Az adatbázisból választott járművek viszont tökéletes állapotban jutottak el hozzám:

Némi festés azért szükséges még rajtuk, természetesen a kész állapotot is megmutatom majd!

1 thought on “Pakkot kaptam!

  1. Visszajelzés: Helyzetjelentés – Kezd összeállni a kép | modelcarsystem

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.