Újratervezés

Az alcím az is lehetne: ha külföldön nem megy, próbáljuk meg itthon!

Előző bejegyzésemben említettem, hogy saját 3D-terveimet nem sikerült viszontlátnom a maguk valóságában, Shapeways-ék visszadobták a megrendelést néhány hibamegjelöléssel.

Kapóra jött viszont egy előadás, amelyet Budapesten lehetett megtekinteni. Már több alkalommal látogattam el a VARINEX Zrt.-hez, hogy megcsodáljam 3D-nyomtatási technológiáikat. Minden alkalommal elbűvölt ez a forradalmian új technika. Ráadásul az idő nekünk, végfelhasználóknak dolgozik, a technológia elterjedésével egyre pontosabbak, egyre gyorsabbak és nem utolsó sorban egyre olcsóbbak lesznek a szerkezetek, ezáltal a 3d-nyomtatott “alkatrészek” is.

A VARINEX-es kollégák szemében látszott némi együttérzés, amikor elkezdtem az 1:160-as méretarányú méreteket sorolni, de egy mérnöknek nincs lehetetlen! Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy néhány nap múlva már hívtak is, hogy sikerült néhány fogpiszkálót legyártani az általam küldött 3D-s fájlokból:

A mérnöki tevékenység természetesen sok iterációból áll. Így van ez a valós méretű tervezés-gyártásban és így van ez a modellkészítésben is. Éppen ezért jó a 3D-s nyomtatási technológia: a mérnök kezébe veheti, kipróbálhatja funkcióit és a valóságban láthatja, hogyan is néz ki az általa tervezett kütyü. És ha valami nem jó, egy-két módosítás és nyomtatható a következő verzió. Mindez a hagyományos alkatrészgyártás időigényéhez képest rövidebb időn belül, annak töredékéért.

Az én prototípusaimmal is ez fog történni, miután egy-két tesztet elvégzek rajtuk… 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s