Megtanultam japánul!

Nem volt egyszerű, de majdnem minden részletre sikerült rájönnöm – a Net segítségével.

Fix, hogy működik

A szerkezet mellé adott két kis zacskó közül a gumiabroncsosról már szóltam.

A másik zacskóban mindenféle apró kütyü található, amikről azt gondoltam, mindegyik a jármű irányítására szolgál. Erre azonban csak az egyik pici pöcök szükséges.

Futómű és fixáló

Futómű és fixáló

A futómű fixálót behelyezve nincs szükség az előre lefektetett drótpályára, hogy a járművet kontrolláltan irányíthassuk. Igaz, ezzel a szerkezettel nem tudunk irányváltásokat elérni. Összesen 5 fix futóműállást lehet vele elérni. Kettőben balfordulót, kettőben jobbfordulót, egyben pedig egyenes vonalú mozgást tudunk beállítani. Az alábbi galéria az egyes állásokat mutatja:

Az egyenes vonalú mozgás választása nem annyira szerencsés, mert egyrészt az úttartása nem tökéletes, 30-40 centiméter alatt már több centiméterre távolodik a kezdő haladás középvonalától, másrészt gyorsan be tud szaladni a kanapé alá.

Maradjunk inkább a köríveknél. Mindkét irányban két lehetőség közül választhatunk, attól függően, mekkora kört szeretnénk bejáratni a járművel. A videón szemléltetni próbáltam a körívek átmérőjét is.

Vimeo:

Youtube:

Ha meguntuk a körbe-körbe szaladgálást, a fixáló egy pattintással kivehető:

Karosszéria-tartók

A csomag többi részét a jármű hátuljába lehet dugdosni. Ezek azonban nem a haladás irányát, sebességét, folytonosságát hivatottak vezérelni. A felépítményre különböző karosszériákat lehet rápattintani. Ne kérdezzétek, miért kellett összesen 5 féle kialakítást tervezni. A pöckökből amúgy sem látható semmi, mert eltakarja a karosszéria.

Szedjük szét!

Ha már ennyire belelendültünk a szerelésbe, nézzük meg, mi található a Tomytec BM-01 belsejében:

A Fallerben lévő egy darab sárgaréz csiga-csigakerék hajtással ellentétben itt több műanyag fogaskerék áttételt találunk (később lesz egy csigakerék is). Az utolsó képen a fentebb említett karosszéria-pöckök is láthatók.

Nézzük fentről:

Itt már a – sajnos szintén – műanyag csigát is megpillanthatjuk, valamint megnézhetjük, hol helyezkednek el a vezérléshez szükséges alkatrészek. Ezek az elemek mágneses tér hatására lassítják, gyorsítják vagy éppen megállítják a járművet. A következő bejegyzésemben azt is megmutatom, milyen különbség van a két “állandó” sebesség között.

Végül essen néhány szó a Faller teherautóról is. Az utóbbi időben nagyon elhanyagoltam szegényt. Szedjük szét azt is!

Az akkumulátor alatt bújik meg a fém csiga, ami sárgaréz csigakereket hajt.

A következő bejegyzésben a Tomytec sebességállításáról olvashattok, valamint arról, a két gyártó terméke (Faller és Tomytec) rávehető-e arra, hogy egy asztalon, egy időben üzemeljen.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.