A buszparkoló

Sávot váltani már tudunk. De hogy fogunk megállni? És elindulni? Ma ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Ferihegyet… akarommondani a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminálját, más megfogalmazásban a Budapest Airport Terminal 1-et két meglehetősen bonyolult csomópont köti össze a mellette elhaladó Ferihegyi repülőtérre vezető úttal… ezt vajon miért nem írták át Liszt Ferencre? Na, mindegy, ezen ne akadjunk fenn. Mondjuk inkább, hogy a 4-es úttal.

Budapest felől érkezve két sávban is fordulhatunk a terminálhoz, két sáv megy tovább. Vecsés felől a két sáv közül a külsőből fordulhatunk be jobbra. Az egészet megfűszerezi még egy kettéosztott zebra, valamint az út másik oldalára vezető kanyarodó sáv. Nem lesz egyszerű a leprogramozása…

A másik csomópont a terminálról kivezető útszakaszon van. Itt sem lesz egyszerűbb a helyzet: két irányban, irányonként két sávban lehet ráfordulni a 4-es útra, ahol mindkét irányból két-két sávban kell megállítani a járműveket.

Kezdjük először a stopmágnesek behelyezésével:

Stopmágnesek

Stopmágnesek

Tesztméréseim szerint a TOMYTEC buszok front fala és a stopmágnes közötti távolság 30 mm. Ez sajnos elég sok, ezért íves útszakaszon, ahol a busz középső része jóval a mágnes mellett halad el, nem is lehet megoldani a járművek megállítását. Balos ívnél legalábbis biztosan nem.

Az első csomópontban egyelőre csak a terminálhoz bevezető sávokat “stoppoltam le”. Az egyenesen továbbhaladó sávnak csak akkor lesz funkciója, ha egy másik modul csatlakozik majd hozzá.

Első csomópont

Első csomópont

A másik csomópont mellett, de még a repülőtéri parkoló területén található egy buszparkoló is. Ezt eredetileg nem akartam mozgó járművekkel benépesíteni, aztán végül mégis úgy döntöttem, legalább egy busz tudjon kihajtani a parkolóból. De ha egy busz el tud indulni, akkor több is el tud!

Természetesen a vezető szálat úgy kell lefektetni, hogy egyrészt ki tudjon fordulni az egyik jármű a másik előtt, valamint ügyelni kell a fordulók ívének sugarára is. Ha kicsi, letér róla a jármű. Ha nagy, nem tud csatlakozni a bekötő úthoz. A rendelkezésre álló hely elég szűk volt, így némi kompromisszumot is kellett kötni közben, de végül sikerült megoldani, hogy egy kijáraton négy busz is el tudja hagyni a parkolót:

Bedrótozva

Bedrótozva

Persze nem egyszerre, de még csak nem is egymás után, ahogyan az az alábbi videón látszik. Életszerűbb, ha 15-20 perces időközönként hagyja el egy távolsági busz a parkolót, áll a terminálhoz, majd az utasok beszállása után elhagyja a terminál előterét. Így akár 1,5-2 óra is eltelhet, amíg ismét “fel kell tölteni” a buszparkolót. 🙂

<p><a href=”http://vimeo.com/106530156″>Buszparkoló – Bus parking</a> from <a href=”http://vimeo.com/user21838796″>holeg ballon</a> on <a href=”https://vimeo.com”>Vimeo</a&gt;.</p>

1 thought on “A buszparkoló

  1. Visszajelzés: Első modulasztal hét szervója | modelcarsystem

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.